nedeľa 28. júna 2015

Našich 10 plážových prikázaní


Dnes ma potešila správa od jednej maminky, ktorá navštívila môj blog a nechala mi veľmi pozitívny feedback a že by sa rada dočítala viac z našeho každodenného života. 
A kedže plážovanie patrí k našim takmer denným aktivitám, spísala som veľmi unikátny list našich zvykov, ktoré miestami snád aj trochu pobavia...



Síce máme pláž rovno za domom, je to skôr turistická oblasť, ktorá sa v lete dosť zaplní. Stáva sa tak klasickou plážou hlava na hlave. Ako rodina máme na seba všetci čas hlavne počas víkendov, a tak nasadáme do auta a zájdeme na pláž vo vedlajšej dedine, len pár km od nás. Patrí k mojim najobľúbenejším, je nekonečne dlhá, široká, čistá s bielym pieskom. 

*

 Prikázanie číslo 1


V Portugalsku sú veľmi známe a často využívané "Tapa vento" - ochrana pred vetrom. Ano, často tu fúka od atlantického oceána dosť vietor. No ked páli 40C, ste za to veľmi vdační... Tapa vento je však aj zabezpečovateľom súkromia. Nikto vás neočumuje a dodáva to priam domácky pocit, že ten kúsok pláže je len a len váš. Na naše rodinné víkendy máme pribalené hned dva!

 *

Prikázanie číslo 2


Ked vybehnem počas týždňa na tú našu pláž neberiem nič okrem vody a krému, pretože sa môžeme kedykoľvek vrátiť domov. No cez víkend sme preč takmer celý deň a to už niečo zabaliť treba. Toto sú naše obľúbené veci. Samozrejme foťák, voda najlepšie bez bubliniek či príchuti, opaľovací krém, nôž na krájanie a šúpanie, plienka na otieranie od piesku a pre mňa veľmi dôležitý zdravý snack.

 Sťavnaté ovocie a zelenina. Ziadne keksíky, vyprážané rezne a neviem aké dalšie tradičné chuťovky. Potom sa nesťažujte že vám dieťa na mrkvu povie "fuj" a vy sa budete opakovať "ked on má tak rád sladké".
Ano má, obzvlášť ak ho tým vykrmujete. U nás je ovocie a zelenina základ stravy, nie dáky trápny prídavok na taniery z dvoch zdechnutých lístkov šalátu, jedného plátku paradajky a dvoch krúžkov oschlej uhorky.



Ako jednoducho ošupať granátové jablko? Odkrojte vršok a budete vidieť kde sú tie rozdelovacie blany. Nožom to podľa nich nakrojíte a potom už len odlupujete a vyžierate zrnká.
Užasne osviežujúce počas horúceho dňa a ten bordel čo z toho je vám ani nevadí..ved tú podlahu nemusíte umývať, však že.

*

Prikázanie číslo 3


Obľúbené skupinové hry. U nás vedie futbal. Malý miluje behať ako Duracellka, ja sa rada váľam v  teplom piesku alá brankár a manželovi vyhovuje že sa nemusí moc hýbať (ha ha ha). Samozrejme po každom vyčerpávajúcom zápase si s mužom šepkáme "tak ale toto ho už muselo vyčerpať, určite si bude chcieť oddýchnuť a večer zaspí jak to miminečko" 
no houby...
ešte on uspí nás...

*

Prikázanie číslo 4


Po skupinových hrách nastupujú hry individuálne. Ked už dojde na tú chvíľu kľudu a  dieťa nám dopraje ten luxus ako je čas, ticho a pokoj...


Treba byť pripravený (!) a mať jeho obľúbenú hračku.


Toto bolo požiarnicke auto. Po vzdelávacom pobyte v našej rodine sa z neho stal taký solidný hipster

*

Prikázanie číslo 5


Oceán je plný života. Dávajte pozor kde stúpate a ked sa dá zachrániť život...zachránte ho.
Pre tohoto pána už bolo bohužiaľ neskoro. Tak aspoň selfie na rozlúčku.

*

Prikázanie číslo 6


Slnko je silné! Vždy si treba oči chrániť brejlami!

Proste "new style" priatelia...


A pre veľký úspech ešte jednou...



A teraz klasicky 


A teraz poza

Ano, priznávam sa...nevedela som vybrať jednu fotku musela som ich sem vystaviť všetky.
Je to môj pán Božský

*

Prikázanie číslo 7


Ak už Duracelku nebavia skupinové hry ani hry individuálne, vždy zaberie obyčajný uterák.
Ale má to veľkú nevýhodu, je to prudko návykové a budete to musieť robiť hoooodne dlho aby ho to omrzelo...ak sa k tejto fáze vôbec dostanete



No a potom je tu ešte tento štýl alá "hajde koník môj, čím rýchlejšie tým väčšia zábava" a tu už dostávate páliace pohľady snád od všetkých rodičov okolo vás, pretože v tom momente to chcú aj ich deti!

*

Prikázanie číslo 8

 

Dať kameru do rúk manželovi so slovami "tak toto bude fotka môjho života", môže dopadnúť dosť tragi-komicky. Ale aspoň sa máte na čom zabávať

*

Prikázanie číslo 9



Sú to predsa rodinné víkendy a preto s nami vždy cestuje naša milovaná Lela. Netreba sa snád rozpisovať ako veľmi miluje piesok, behať slobodne hore dole, skákať za klackami do oceána a je veľmi dôležitým hráčom pri našom symbolickom futbale. Ona je vlastne jeden z dôvodov, prečo preferujeme túto veľkú pláž mimo dozoru a turistov. Samozrejme, že na turistické pláže majú psi vstup zakázaný.

*

Prikázanie číslo 10


Hlavne si to užite. Relax, pohoda, rodina a dobrá nálada, čo viac je treba ku šťastiu.





2 komentáre:

  1. krasne...super napady na plaz pre deti!!! kiez by sme aj my mali teplejsie....ale urcite sa necham inspirovat.....v Portugalsku som este ani nebola....v decembri ideme prvy krat na Madeiru...prvy dotyk s portugalskou kulturou...ale ta vasa plaz......urobila si mi chute na granatove jablko....Aj nas pes max miluje plaze....najradsej sa vyvala v morkych riasach

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, dakujem krasne. Oh, Madeira, ja som tam ešte tiež nebola ale len čo o nej viem a čítam, tak je to prekrásne miesto. Madeira sa nazýva "Garden island" je plná krásnych kvetín celý dlhý rok. Pôjdete tam sláviť Vianoce či Nový rok? A vy žijete kde vUK?

      Odstrániť