štvrtok 18. júna 2015

Mandlove mlieko & Montessori ?

                    

Vo velmi skratenej verzii - Montessori metoda vychadza z fylozofie, ze dieta sa najlepsie uci v socialnom prostredi, ktore podporuje jeho jedinecny vyvoj. Viac sa budem tejto teme venovat v dalsom prispevku na ktory sem dodatocne hodim link.

Mna Montessori velmi zaujala, pretoze vlastne nas kazdodenny zivot moze byt pre dietatko naucny a takmer vsetko co robime je pre neho take prirodzene Montessori vzdelavanie.



                 

Urcite to poznate tiez - Dieta je ako spongia ktora neskutocne nasava mnozstvo informacii o ktorych si my rodicia castokrat ani neuvedomujeme ''ze sa prave uci'' ...

Tak sa u nas doma snazim maleho zapojit do aktivit, ktore robim vacsinou sama. Viete poviem si ''ach niee s nim to bude trvat 3x tak dlho....on narobi taky bordel pri tom....to nezvladne..len sa vynervujem''(maly ma 2.5roka)....a uz ma prekvapil nespocetnekrat svojou sikovnostou a ako rychlo dokaze porozumiet a tak sa snazim hadzat moje predsudky niekam a viac doverovat tomu malemu dokonalemu stvoreniu :)

               

Nedavno sme robili jeho oblubene Mandlove mlieko, zavolala som ho ci mi chce pomoct. To ste mali vidiet tu radost, ze s nim pocitam!! Hned si pritlacil ku kuchynskemu pultu stolicku a cakal co teda bude ...



            

               Prisli jasne instrukcie
Mama klepne po skrupuli a treba zdoraznit ''rucky prec z linky!!'' ...pozname deti, tak nejak prirodzene maju tendenciu robit to co nemaju v nespravny moment, takze aby sme sa vyhli pripadnemu zraneniu..


           

Skrupulku si dalej prevezme maly majster a vydlobe z nej mandlicku


             

Mandlicku hodi do kybla s cistou vodou a skrupulky do ''odpadkoveho'' kyblika

Celemu procesu porozumel v podstate hned a vydlobali sme takto cele balenie mandli
Tomu sa uz hovori pomoc priatelia

Ponaucenie? Oplati sa investovat cas, trpezlivost a laskavy pristup nasim detom, zahodit nase predsudky a obavy a skratka im doverovat. V konecnom dosledku sa totiz z ''pritaze'' dokaze vyklubat uzasny pomocnik a pracu nam skutocne ulahci. Nehovoriac o tom, ze im takto pomahame verit v ich vlastne schopnosti a vedie ich to k zdravemu sebavedomiu a tuzbe spoznavat ci ucit sa novym dovednostiam.

        




 Recept na mandlve mlieko:
Balik mandli (lupane/nelupane k akym mate pristup)
Namocime do vody cez noc
Vodu vylejeme a doplnime novu, mixneme, precedime a mlieko je hotove.
Podla potreby mozeme dosladit namocenymi susenymi figami 


       


Dobru chut a zabavu 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára