Dnes sa podelim o par slov k Tibetskej hube (TB) pretoze je to skvela zdrava vec pre celu rodinu a povieme si aj ako na vyrobu kefiru. Upozornujem, ze nie som ziadny specialista, informacie zdielam a dalej predavam od skusenejsich
Tibetska huba po vybrani z kefiru |
Aky je povod Tibetskej huby?
Tibetska huba je stara az cez 5000 rokov. Traduje sa, ze ju daroval prorok Alahov Mohamed pravoslavnym kniezatam. Verilo sa, ze ak sa dotkne tejto huby cudzinec, strati svoju carovnu moc. Bola tak strazena pred cudzim okom a predavana z generacie na generaciu ako sucast kmenoveho bohatstva.
Obyvatelia Kavkazu pouzivali hubu k uchovaniu kozieho, konskeho ci kravskeho mlieka aby sa neznicilo, kedze vtedy nemali chladnicky. Je tiez zname, ze sa vdaka tomuto magickemu napoju dozivali dlheho veku.
Tibetska huba po cca 5 dnoch fermentacie v chladnicke |
Na co je takyto kefir dobry?
Kefirovy napoj zamedzuje zhromazdovaniu a hnitiu potravy v crevach a odkysluje organizmus. V traviacom trakte stimuluje imunitny system. Vdaka faktu, ze sa mliecny kefir zivi laktozou z mlieka, mozu ho konzumovat aj osoby, ktore su na tuto latku intolerantne. S dlzkou fermentacie, vratane sekundarnej (dochadza k dalsiemu narastu prospesnych latok v kefire, napriklad vitaminu B- obzvlast kyseliny listovej), klesa mnozstvo laktozy a produkt je kyslejsi
Kefir je hotovy ked po stenach pohara steka v ''korytkach'' a na povrchu ma bublinky |
Ake ma Tibetska huba uzdravujuce ucinky?
uzdravuje choroby srdca a rozklada cholesterol v cievach
uzdravuje slinivku, slezinu a pecen
uzdravuje zlcnik, cisti zlcovody a rozklada zlcove kamene
uzdravuje zaludok, creva, dvanastnik a hoji vredy
uzdravuje oblicky a kontroluje mocove cesty
reguluje obranne latky organizmu
reguluje tlak krvi
tvori antibiotika a hoji zapaly organizmu
brzdi vyvoj metastaz
spomaluje starnutie
zabranuje unave a skleslosti sposobenej stresom
dodava energiu a zabranuje unave
Kefirove zrna nesmu prist do kontaktu s kovom!! Pouzivame plastove alebo drevene naradie. |
Takze TB sa zalieva najlepsie cerstvym, kvalitnym zvieracim mliekom od miestneho farmara! Cim kvalitnejsie mlieko, tym kvalitnejsi kefir. Rychlost a chut kvasenia ovplyvnuje teplota (pozor nedavame nad radiator ani na priame slnko). Cim rychlejsie sfermentuje, tym kyslejsi a tekutejsi bude. Ak mate radsej hustejsi (akoby smotana) kefir, dajte ho do chladnicky na cca 5 dni a obcas premiesajte. Pocas kvasenia sa mozu oddelit vrstvy - syrovatka od kefiru - to nevadi, staci premiesat.
Kefirove zrna nesmu prist do styku s kovom!!! Pracujeme teda s plastom, drevom, sklom atd. Pozor pri cedeni aby ste na to nezabudli
Pri cedeni mozeme premiesat cednik nech nam to pekne stecie do misky. Je to krasne husta konzistencia taka smotanka
Spravny kefir ma na vrchu bublinky a hodne kyslu chut
Po precedeni dame zrna do cisteho pohara a zalejeme novou varkou mlieka
Kefirove zrna netreba umyvat. Ja ich oplachnem ked napriklad menim druh mlieka z kravskeho na kozie. Ak sa o TB dobre starate svoj objem bude zvacsovat, cca za 2 tyzdne sa moze az zdvojnasobit (potvrdzujem)
Fermentacia v chladnicke spomaluje cely proces dozrievania a teda aj narast zrn.
Zrna zalejeme novou varkou mlieka. netreba ho zahrievat moze byt studene z chladnicky. Zrna zalejeme tak aby boli cele ponorene a podla objemu zrn dame vhodne mnozstvo mlieka aby mali co papkat
Toto su uz moje zrna - Sputnik zaliate a na svojom mieste v chladnicke. Len sa napapkajte deturence moje zlate, my sa budeme opat tesit na vas magicky napoj
Zhrnutie
U nas doma sa zvieracie mlieko nepije, obzvlast to kravske. Zbrndy zo supermarketov nemaju s mliekom nic spolocne a som zastanca, ze zvieratka maju svoje mliecko pre svoje deticky a my ludia mame svoje mliecko pre tie nase.
No ked som sa dozvedela o ucinkoch kefiru velmi ma to lamalo..skusit..,neskusit. Moj najvacsi vabic je fakt, ze pomaha rozkladat zhnite zostatky v crevach a podporuje imunitu, je to prirodne antibiotikum a odkysluje organizmus.
Hoci sa clovek snazi zdravo stravovat, s tymto ma problemy vzdy.
Najlepsia cesta ako sa vyhnut chorobam je prevencia a takto spracovany kefir je urcite skvely pomocnik pre nase telo.
A tak ho z casu na cas robievam. Nechavam ho dozrievat v chladnicke aby som neminala vela mlieka. Ak viete, ze ho nebudete robit dlhsiu dobu, mozete ho dat do nadoby s cistou vodou do chladnicky, on sa tam vydietuje ale vraj neumrie. Potom staci opat do mlieka. Niekedy kefir dalej spracujem na tvaroh ci jogurt, oboje zboznuje moj maly syn a recepty sem postupne pridam.
Je mozne vyrobit aj kefir z rastlinneho mlieka. Skusala som kokosove je to velmi zaujimava chut, avsak na udrzanie hubicky pri zivote potrebuje laktozu a teda neprezije viac nez jednu ci dve fermentacie v rastlinnom mlieku kde sa nema cim zivit.
Kefir sa ma pit podla chuti = pite len tolko, kolko vam prirodzene chuti, netreba sa nutit. Telo si spociatku musi aj zvyknut na jeho nove kultury a silu. Poviem vam, na mna kefir funguje naozaj krasne. Najlepsie je dat si ho vecer uz na prazdny zaludok a nechat do rana nech pracuje v telicku.
Takze vsetkeho s rozumom a nic netreba prehanat.
Budem sa tesit na vase prihody a na buduce dam recept na kokosovy kefir
♥
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára