streda 16. septembra 2015

...pouliční lesní knihovničky!



Pouliční lesní knihovníčka vám ponúka zapožičanie knižiek spojených s prírodou úplne zadarmo.  Je to krásny projekt, ktorý prebieha v Dobříši a Mokrovratech, a to vďaka pomoci pana Dipl. Ing. Jeroma Colloredo-Mannsfelda a pana Ing. Michala Pernici, PhD.
Ako to funguje a kde sa knihovníčky nachádzajú?

Dnes je naozaj krásny teplučký deň, a keďže sme stejne potrebovali ísť do centra na poštu, stavili sme sa aj v Kavárne na proti Zámku Dobříš, ktorá je tam myslím celkom nová. Majú skvelé zákusky (zhrešila som hneď dvakrát jahahaha), ponúkajú aj UGO ovocné šťavy,  ktoré nám chutia a slečna, ktorá obsluhovala je veľká pohoďáčka a sympaťáčka! Pre deti je tam veľký detský kút venku na čerstom vzduchu, vo vnútri majú kupu hračiek, takže máte postaráno o deťúrence, kým vy si môžete vychutnávať mini mama pauzu.


No, ale písala som o tej knihovníčke predsa.... Je to projekt okrem vyššie spomenutých pánov aj Lesnej škôlky Ďítě v lese. Knihovníčky sú zatiaľ štyri a nájdete ich na týchto miestach. Boli vybudované na spríjemnenie všedného dňa okoloidúcim či milovníkom prírody. Nám spríjemnili návštevu v kaviarni.


Knižky z knihovníčky si môžete prečítať len tak, kým čakáte na autobus a môžete si ich aj zapožičať na domov. Ak sa vám knižka zapáči, je možné si ju aj ponechať a na oplátku doplniť prázdne miesto, zase dákou knižkou od vás, najlepšie s témou prírody.



Všetko je to úplne zadarmo, čo je myslím pre čechy celkom odvážny krok ale veľmi to podporujem. Ľudia sú častokrát k veciam priateľskejší, keď ukážeme, že im dôverujeme. Verím, že knihovníčky sa budú tešiť úspechom u malých aj veľkých čitateľov a zároveň ich všetci budeme hýčkať ako vlastné. 


Je to krásny spôsob zúžitkovania literatúry, ktorú by sme doma možno už len nechali zapadať prachom, či vyhodili. Vidieť, že knižky robia radosť novým čitateľom je úžasné.


A rozlúčim sa citátom...

Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť, však znamená, stať sa hlupákom! 
Jan Amos Komenský

Aktualizovane
Vďaka veľmi milým maminám som sa dozvedela, že Slovensko je priam posiate takýmito búdkami a som z toho nadšená!! Pridávam link, kde nájdete mapu umiestnení Pouličných Knihovničiek v Slovenskej republike

Ďakujem za info maminy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára