piatok 17. júna 2016

Minimalizmus v domacnosti aj živote - Začíname!

Na novej ceste k šetrnejšiemu žitiu, a minimalizmu, prechádzam youtube videá, články známych svetových blogerov, a vychytávky ako na to.

Po pravde, z môjho bodu mrazu, sa mi to zdá byť beh na dlhú trať. 
Keďže nás poznám, viem, že musíme ísť na zmenu postupne, pomaly, aby sme si nový životný štýl  osvojili, prijali, a adaptovali za automatický. 

Pri všetkom čítaní o prebytočnom odpade, ktorý produkujeme, by som najradšej všetko vyhodila, a nahradila ekologickejším, šetrnejším, alebo úplne redukovala, ale NIE! Pekne pomaly, s istotou.

Verím, že človek musí plne pochopiť prečo chce zmenu, jeho motivácia by mala byť opodstatnená, aby si pri každom nakupovaní uvedomoval, následky, ktoré tým spôsobuje, čo, a koho podporuje, a mohol sa tak vedome rozhodnúť.

Čím začíname?

Plastové fľaše vs. Voda
Ich najväčšiu spotrebu máme pri pití obyčajnej minerálnej vody. 
Prečo nepijeme vodu z kohútika? Nooo ja neviem, nechutí mi, nevonia mi, hoci raz počujem aká je výborná, neskôr zase, že nie je až tak vhodná k pitiu.
Minerálka v PET flaši chutí proste minerálne, sviežo, a čo je v nej vypustené, už oko nevidí...a poznáte to. 

Takže základom u nás doma bolo identifikovať, "prečo nepijeme kohútikovú vodu". 
Je to hlavne chuť, chlór, a väčší pocit nedôvery, voči vodám baleným v plastoch.
 
Pre mňa je celkom nová informácia, že voda má energiu, preberá informáciu, a je živá.
Má na ňu vplyv všetko, či už jej odstavenie v plastových fľašiach, tak aj tok potrubím do našich domovov. 

Foto z Vitale.cz
A hoci sme sa rozhodli plastové fľaše absolútne vystrnadit z našeho domova, bez ohľadu na to, či sú, či nie sú recyklovateľné, pretože veríme, že ich výroba, a následná recyklácia (v tých lepších prípadoch), je pre životné prostredie škodlivá, a plasty sú skrátka zbytočný odpad, prikladám tabuľku s vysvetlivkami, čo znamená jednotlivé označenie čísel v trojuholníku, ktoré nájdete väčšinou na spodku fľaše.

Foty from get body wise


Plast s označením 1 (v trojuholníku) by sa nemal používať opakovane kvôli možnosti bakteriálneho zanesenia. Veľa zdrojov hovorí, že sa nemá piť z fliaš označených číslom 3,6,7, pre možné uvoľňovanie toxických látok. Plasty označené 2,4 a 5 sú vraj zatiaľ najzdravšou voľbou, kde 2 je plne recyklovateľné.
Viac sa môžete dočítať v rozhovore s Jánom Hubinským

A ak si poviete, že "ahá, moje fľaše majú číslo 1, a teda sú recyklovateľné, čiže som EKO...", omyl.
Výroba, a recyklácia plastov sú procesý, kde sa pracuje s ropou, a veľmi zaťažujú životné prostredie.
Jediná cesta ako byť EKO voči plastom je, úplne sa im vyhýbať.

A nutno dodať, že recykláciou plastov sa nevyrieši koreň problému, čo je ich produkcia.

Všetkému, čo kupujeme, vyjadrujeme podporu, a výrobcovi tak dávame správu, že majú produkovať ďalej.


Riešení je hneď niekoľko!



Filtračná konvica - dnes už je z čoho vyberať. Často počujem dobré referencie na značku Brita. U nás doma ešte nemáme žiadnu, ale rada by som vyskúšala. Akú by ste doporučili vy?
Prírodné minerály, ktoré vodu "očistia", a dajú jej iskru.Najznámejšie sú asi Shungit a Binchotanová tyčinka (čierne aktívne uhlie). Vydržia 3-6 mesiacov, a ďalej sú kompostovateľné.
Obyčajná voda z kohútika - ak ste si istý, že je pitná. Hlavne počas cestovania do cudzích zemí, sa najprv informujte. 
Ionizátory vody - je rozdelenie vody do elektrolytických foriem na kyslú, a zásaditú
Minerálny prameň v prírode, ak je označený ako "pitná voda" - mapa pitných prameňov pre ČR nájdete tu klik
Sklenené fľaše, a ich alternatívy, za úplnú náhradu plastových.
Voda preberá informáciu, a štýlové sú napríklad aj garafy s kvetom života 



Toto sú alternatívy, ktoré môžeme využiť v našich domovoch. 
Ale je možné ísť príkladom, a rozhodovať ekologickejšie aj pri väčších podujatiach.

Oslavy 

 Poznáte bambusové detské sety? Áno sú drahšie, než jednorázové plastovky, ale vydržia vám doma aj pri bežnom užívaní, a sú nádherne pestrofarebné. Najcitlivejšie na detských oslavách sú asi poháre, kde sklo môže byť nebezpečnejšie vzhľadom k jeho rozbiteľnosti. Pozrite sa napríklad na bambusové poháre u livelove.cz

Alebo si vyrobte želatínové poháre video klik

Ak sa vám nechce vyrábať, môžete si ich už aj zakúpiť, a pripájam príbeh Chelsea, a jej vegan non GMO pohárov k zahryznutiu video klik
 
Cateringové akcie do práce 

Aj tu môžete vyjadriť svoju podporu miestnej cateringovej spoločnosti, ktorá sa snaží robiť svoju prácu s ohľadom na životné prostredie.

Propagačné nápoje zdarma

Vyjadrite svoj názor, a odmietnite. Bea Johnson priam nabáda, ak sa Vám to nepáči, nielenže to odmietnete, ale skúste o tom napísať aj priamo výrobcovi, a navrhnúť ekologickejšie riešenie.

Foto from living Max Well.com


U nás doma sa dopíja posledných pár balení minerálnej vody z plastových fliaš, a už mám objednané Binchotanové tyčinky, spolu so sklenenými garafami, ktoré som objednala na econea tu klik.
V plátenke sebou stále nosím sklenenú fľašu s vodou, a pár kvapkami citrónu na osvieženie.

Cesta je to dlhá, ale na celý život. Začíname viac premýšľať nad tým, čo kupujeme, a či podporujeme to, čo je pre nás dôležité. Všetko nové učenie, a zmena životného štýlu, pre mňa s manželom, možno trošku obtiažnejšia, vzhľadom k určitým programom, v ktorých sme od mala vyrastali...ale veľkou motiváciou nám je, že pre našich potomkov, to bude už úplne prirodzené.

Pridávam ešte video tých najbezbrannejších tvorov našej Zeme, a ako trpia našou pohodlnosťou, lenivosťou, a neinformovanosťou.
Máme len jednu Zem, tak k nej pristupujme s láskou, a rešpektom.




Ak máte vy svoje vychytávky k téme voda v plaste, určite mi napíšte.
Nižšie pridávam zdroje z ktorých som čerpala, a eshopy, kde nájdete všetky udržateľné riešenia.
Držím palce
Bea

Zdroje informácií


 

12 komentárov:

  1. Krásný článek, o "živé" vodě už vím chvíli, podle TCM (tradiční čínská medicína) je balená voda mrtvá, pro některé dokonce i převařená... My naštěstí máme kohoutkovou ok, ale v těhotenství se mi tak zbystřil čich, že ten chlór mi tak vadil neskutečně. Tak jsem si napustila plnou skleněnou konvici od Simaxu a nechala odstát. Teď máme i filtrační konvici, která vodu z kohoutku taky chuťově upravuje. Slyšela jsem spoustu názorů, že filtrovaná je horší než kohoutková atd... No zatím nemám moc času se po tom pídit:-( tak srřídám filtrovanou a odstátou:-) Opět hezký článek, díky za něj. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Jani. Presne, píše sa že filtrovaná lepšia, horšia, to isté nachádzam o tých kohútikových, a teraz nájdi v tom pravdu. Každopádne tá z plastových fliaš, z toho vychádza snáď najhoršie. A určite je potom dobre to striedať, či uz filtrovaná vs. ionizovaná, alebo prečistená napr. shungitom. Myslím, že dlhodobo všetko škodí, treba to obmieňať.

      Raz sa nám inak stalo, že sme kúpili minerálnu vodu, a asi 3 dni mi trvalo prísť na to, z čoho mi je zle...žalúdok bol ako na vode, nevedela som či pôjdem zvracať, či hnačkovať. A bolo to vodou! Človek netuší, čím všetkým si balená voda v supermarketoch prešla, ako dlho stála, či na ňu svietilo slnko, čo taktiež prispieva k uvoľňovaniu škodlivých látok z plastového balenia priamo do vody atď.

      Som zvedavá na prvé pokusy a chute "novej vody" :)

      Odstrániť
    2. Presne to, skladovanie balenej vody v prepravkách na slnku, pričom plast nie je vhodný na zohrievanie, kedy sa z neho uvoľňujú látky pre naše telo naozaj zlé. Ja verím vode z vodovodu, sme zdraví, nič nám nie je. Prefiltrovaná voda okrem škodlivín prichádza aj o cenné látky v nej, o minerály, takže to tiež nie je úplne najideálnejšie riešenie.

      Odstrániť
    3. Katka, ďakujem za reakciu, a skúšali ste napríklad tie minerály ako shungit alebo aktívne uhlie? Na tie som veľmi zvedavá, a dúfam, že zmena v chuti bude citeľná.

      Odstrániť
  2. My máme šťastie že bývame v oblasti s vlastnou čistou vodou z vodovodu. Chuti výborne a je takmer bez chlóru. Mám a používam aj filtracnu konvicu brita. Pri nej však pozor, má jednu nevýhodu...ona vodu zároveň demineralizuje,cim oberá telo o príjem dôležitých látok z vody. Čiže ak by ste ju u používali na 100% príjmu vody, po čase by ste začali mať zdravotné problémy. Napadá ma aj riešenie. Vzhľadom na to že slovenskí má veľké množstvo minerálnych v prameňov. Raz za čas si urobiť výlet a nacapovat vodu do sklených fliaš. My máme na skok napríklad korytnicu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Veronika, ďakujem za info o Brite. Ja sa snad tym filtracnym konviciam radsej vyvarujem, budem obmienat mineralne tycinky, a takto v lete by mohlo stacit nechat vodu odstat v chladnicka s par listkami maty a citronu :)

      Ano mineralne pramene mam tiez velmi rada, my sme pri Prahe, ale veru neviem kde tu najblizsie nieco je. Pozriem na mapke. Za mojim detskych cias sme tiez chodievali casto na medokíš vo Zvolene :D Do dnes ho starký chodí občas čapovať, a stále to milujem. Hlavne sa mi už vynarajú spomienky na detstvo :)

      Bea

      Odstrániť
  3. Ahoj Beo, skvělý článek. My měli několik let také Britu, ale teď už ji nechci hned z několika důvodů - diskutabilní prospěšnost, plastové filtrační patrony na výměnu a samotný materiál konvice-plast. Takže mne hodně láká sehnat nějakou tu momentálně dost trendy velkou skleněnou nadobu na vodu s pípou a přes noc naplnit vodou a binchotan.tyčinkami a přes den vesele popíjet. Ale nevím, jak je to s chutí vody po filtraci těmi tyčinkami? Už jsi zkoušela? Líbí se mi, že po šesti měsících je jednoduše kompostuji a nikde žádný odpad. To je paráda!!
    Terka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Terka, ďakujem. O Brite som si potom trošku pobrúzdala informácie, a voda z nej je podla laboratornych testov, ktore boli robene nezavysle na sebe niekolkymi zvacsa maminkami, vysli velmi zle. Voda z kohutika je lepsia, nez z Brity! Což je teda opravdu posmutna informacia, ale usetrila mi peniazky na prospesnejsie vecicky. Uhliky ocakavam tento tyzden, a budem referovat :)

      Odstrániť
    2. o testy poziadali maminky...nie ze ich ony robili :D to dako zvlastne vyznelo :D

      Odstrániť
  4. Tak to je ještě horší, než jsem čekala. Fuj!! Hodila bych ji nejraději z okna..
    Já dnes zjištovala váhu jedné tyčinky :-D, abych si mohla spočítat, kolik jich budu potřebovat na 5l nádobu a vychází to necelé 3 tyčky, tzn.900 za celý rok - 75,- za měsíc kvalitní vody, to fakt jde :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kde pozeras tie tycinky, jedna je myslim akolo 150kc? Mala by byt ucinna cca 3 mesiaca, pak staci vyvarit, vysusit, a este by mala byt funkcna. Budes to asi citit na chuti, ci je tak silna ako pred tym,alebo uz bude treba obnovit. Inak taky ten skleneny sudok s pipou som videla zrovna o vikendu v obchode na domace dekoracie NANA alebo NUNU, tak dako sa volal. Tiez si ho poridime, hlavne takto na leto, ked clovek pije jak o zivot :D

      Odstrániť
    2. Na stejné stránce, na kterou jsi odkazovala ty. Spočítala jsem si, že když potřebuji na 5 litrů vody 3 tyčinky a ty mají životnost 3 měsíce a po vyvaření údajně další 3 měsíce, tak to mi vychází, že je budu muset komplet obměnit vždy po půl roce. Takže i když jedna stojí cca 150, vychází to těch 900,- za rok...
      Přesně nějaký takový. Skvělé je, že si do něj můžeš dát ovoce a bylinky na ochucení. Takže i kdyby tyčinky nevydržely zmiňovaný půl rok, můžu nechat vodu přes noc pouze odstát a dochutit takto.:-)

      Odstrániť