štvrtok 30. júna 2016

Zbohom plasty. Viva udržateľnosť! ReTap, Black - Blum, Binchotanová tyčinka


Konečne sme sa zbavili  PET fliaš plnených minerálnou vodou. Len samotný Boh vie, ako dlho, a kde odstátou, a ešte k tomu mŕtvou. Novú "živú vodu", sme s Leom bežali hneď osláviť na náš malý Zenový ostrovček pohody, veselým cvičením.



Tak od začiatku...


 

Kdo je ECONEA?

"Chceme vám pomoci začít u sebe a malými krůčky v každodenním životě přispívat ke zdravějšímu životnímu prostředí. Nečekejte proto od nás vědecké analýzy, ale zato spoustu užitečných TIPŮ, NÁVODŮ a INFORMACÍ k tomu jak postupně měnit své návyky a zavedené chování. Tak, aby mělo menší dopad na naší nádhernou planetu.
Podle nás jde o to být vědomí ve svém jednání a využívat chytrá řešení, chytré návody a chytré ekologické produkty." zdroj Econea

Súhlasím! Econea má príbeh, misiu, business ide do hĺbky, a to sa mi páči.
Econea je český e-shop s ponukou "zelených" produktov, ktoré sú šetrné k prírode, ušetria peniaze, sú krásne, a chytré. Je členom Asociace Společenské odpovědnosti, a udržitelného podnikání.
Značku sprevádza jednoduchý, a vecný slogan, ktorý si môžu privlastniť asi mnohí užívatelia
 "Začali sme u sebe, Pavel a Martin", a celý priebeh nákupu, objednávky, a doručenia sa nesú v udržateľnom móde, s rešpektom voči prírode.

Balíček vám príde v krabici, ktorá pred tým už bola použitá, ak nemala plastovú lepiacu pásku, použijú  papierovú s lepidlom z prírodného kaučuku, výplňový materiál je ten, čo už bol raz použitý, prevažne výplne z iných balíkov, staré noviny alebo krabice. Faktúra príde len v elektronickej podobe. A na tvári vám vyčaria úsmev odkazy "pre hrdinov", pri ukončení objednávky.
 


 My sme sa rozhodli začať u plastových fliaš, pretože ako pitnú vodu sme ich kupovali veľmi často, spôsobovali tým veľa odpadu, a samotná voda v nich nie je vlastne vôbec zdravá, nehovoriac o finančnej záťaži. Viac si môžete prečítať tu klik

Black - Blum Eu Good

Na skúšku sme zobrali fľaše od Black - Blum Eu Good 0,8L
a veľmi vychvaľovanú ReTap 0,5L

ReTap

Black - Blum Eu Good s Aktívnym uhlím Binchotan

 Black - Blum Eu Good

 Fľašku je možné zakúpiť s tyčinkou aktívneho uhlia Binchotan, pre ktoré je dizajnovo uspôsobená. Na poslednej fotke môžete vidieť cíp, ktorý z nej vyčnieva. Tam sa má uhlík zaseknúť...samozrejme pre mňa nadľudský výkon, a tak si  proste pláva...

Je vyrobená z Tritan plastu bez BPA, doporučuje sa umývať len ručne, a dopĺňať iba vodou z vodovodu. V porovnaní s ReTap je pocitovo na váhu ľahšia, ale na stránkach sa udáva rovnaká váha pre obe 0,8L verzie. Padne do ruky, a syn (3 roky) ju drží pevne, nešmýka sa.  Dieťa ju samo nedokáže otvoriť, s uzáverom cez korok mám problém ešte aj ja, ale vyzerá, že užívaním sa to poddá.
Black Blum Eu Good Top
*


kvak kvak okolo ReTap sklenenej fľaše

ReTap sklenená fľaša

Hovorí sa, že ideálna fľaša na pitnú vodu je sklenená. To však pri malom dieťati, a rušnom živote (ako to už pri deťoch che-nechce býva), nie je zrovna ideál. ReTap ponúka alternatívu, a prisľubuje doživotnú garanciu výmeny pri rozbití

 

Materiál je vysoko odolné borosilikátové sklo (z 20% recyklované) s dlhou životnosťou. Sympatické je, že všetky ReTapky sú ručne fúkané v Česku. Má čistý škandinávsky dizajn, a bez silikonového vrchnáku, pôsobí krásne aj ako karafa na stole pre hostí. Môže ísť do umývačky riadu, a nepraskne pri naplnení horúcou vodou. Syn ju dokáže sám otvoriť aj zatvoriť. Je hladká, a pri malom mám trošku obavy s jej manipuláciou. (že by sa mu vyšmykla z rúčky). Silikonový vrchnáčik je vodotesný, a bezproblémový.





Hlavnou hrdinkou príbehu je ale Binchotanová tyčinka , vďaka ktorej sme do tejto zmeny ako rodina vôbec šli. Skrátka nemám dôveru voči kohútikovým vodám, a je dobré vedieť, že aj na takýto problém existujú riešenia. Jedným je práve Binchotanová tyčinka



Binchotan sa v Japonsku používa už od 17. storočia ako prírodný prostriedok, k zdravej filtrácii vody. Ióny nečistôt sú uhlím priťahované, a zachytávané. Z uhlia sa zároveň do vody uvoľňujú minerály (napr. vápnik, železo, horčík), znižuje množstvo chlóru, vyrovnáva pH, a zlepšuje chuť vody.
Používajú sa len do kohútikovej vody, a na materiále fľaši vraj nezáleží.

I tyčinka váži cca 40g a je na zhruba 1L vody.
Doporučuje sa nechať pracovať aspoň hodinu až osem hodín.
Vydrží asi 2- 3 týždne, potom ju vykefujete (umýva sa len čistou vodou), necháte vyvariť v horúcej vode 10min, vysušíte, a môžete znovu používať. Je plne recyklovateľná, a keď vám doslúži ako filter vody, užijete ju napríklad v komposte, do steliva mačky, kde by mala pohlcovať zápach, do koša na bielizeň, pri pachu v topánkach, či pohlcovaniu vlhkosti v šatňovej skrini.


Po možnosti ohmatať, a vyskúšať si obe fľašky, sa prikláňam k ReTapke. Pre jej nadčasový dizajn, ktorý neomrzí, ale hlavne...piť z borosilikátového skla, je príjemnejšie, než z tritan plastu. Na ReTap je možné zakúpiť aj ochranný obal, ktorý by možno znížil moje obavy z vyšmyknutia sa pidi ručičkám.

Toľko moje hlásenie pre dnešný deň...dosť ma zmohlo.

Majte sa krásne, a udržateľnému životnému štýlu zdar!
BB










5 komentárov:

  1. Super článek, jsem naprosto zahlcena informacema:-) diky za ně. Jak budu při penězích minimálně koupím tyčinky:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Jani, to mám radosť!! Veď tyčinky ti úplne postačia, designové flašky môžeš nahradiť klasickými sklenenými od mlieka, kečupu, uhoriek, väčšie džbány. My kúpime (ale tiež až po výplate) veľky sklenený džbán s pípou, aby to mohol obsluhovať aj malý.

      Odstrániť
  2. Akurat som tie flase nasla na amazone

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Co takto cisty nerez so sursim hrdlom kvoli lepsiemu umyvaniu?

    OdpovedaťOdstrániť