pondelok 6. júna 2016

Domáce Mojito a spomienky na Cubu!


 Leto je tu, a s ním čas na môj najobľúbenejší drink Mojito, a tie najkrásnejšie spomienky na dovolenku!

 Priznávam, to najlepšie, a najoriginálnejšie Mojito som mala v hlavnom meste Cuby - starej  Havane.  Tá extra dávka unikátnosti bola proste celá atmosféra, ktorú sebou nesie toto neobyčajné mesto.


 Na Cube sme si s manželom splnili sen...zobrali sme sa tam. Bola to udalosť len o nás, len pre nás, čisté pocity, láska, intimita. Zväzok dvoch zamilovaných, cez úsmevy sa predierali slzy dojatia, a šťastia. Možno raz napíšem aj o tom...


 Dovolenka na Cube do dnes ostáva v našich spomienkach ako tá najsilnejšia. Neskutočne prekrásny oceán, čistý, priehľadný, osviežujúci, biele pláže, čerstvé kokosové orechy vám sekali pred očami, salsa hudba bola počuť z každého rohu, a biely rum tiekol do pohárov hostí...
Nekonečné palmy sa kolísali v bledom nebi, zatiaľ čo ste prechádzali u sporo odetého miestneho predávajúc čerstvo odšťavené ananásy. Otvorené dvere domov, ktoré nemali čo skrývať, okrem opadaných omietok, pár holých stien, a skromného nábytku. Rozhodne sa to nedá nazývať útulným, ani luxusom. Obchod? Miestnosť s pár poličkami, na nich dáky ten olej, plechovka asi rýb, a štrbavý, postarší cubánec ufajčiavac si doutníčku... 
Napriek tomu, ako skromne, vzhľadom na naše pomery, miestni ľudia žijú, sú oveľa veselejší. Usmievajú sa na vás na každom rohu, spievajú, hrajú, sú uvoľnení, akoby nemali žiadne starosti.


 Sme veľmi vďační, že sme mali možnosť navštíviť ešte tú echt  originálnu Cubu. Nechcem si ani len predstaviť, čo z toho spraví Amerika... ale to je už o inom.
Tak a teraz to Mojito!!
Milujem tu limetkovú chuť s hnedým cukrom

 Do pohára nakrájam na štvrťky celú limetku (samozrejme si ju krásne vydrhneme), 2 čajové lyžičky hnedého cukru, a lístky mäty. 
Toto všetko spolu drtičom rozdrtíme, a v momente, keď sa nám uvoľní dostatok šťavy, je to zhruba dosť. 
Pridáme biely rum dle chuti...ľad na drť (stači zabaliť do utierky, a tou riadne otrieskať o kuchynskú linku... tradáá drť je hotová), zalejeme trochou bublinkovej minerálky, a lyžičkou všetko riadne zmiešame.
Podľa mňa, dobré mojito má byť "mútne", kde sa spojí hnedý cukor, rozdrtená mäta s limetkou, a rumom. 

A už len vychutnávajte, radšej v chládku... so spomienkami, či snami, na vaše dokonalé letné miesto.




Kde bola Vaša najkrajšia dovolenka, a ktorý letný drink je váš favorit?
Budem sa tešiť na vaše zdielania
Krásny slnečný pondelok
BB

4 komentáre:

  1. Prvý favorit od Zanka777 recept na Piňa koládu!!!uumm yumiee
    http://receptar.zena.atlas.sk/pina-kolada/napoje/alkoholicke-napoje/2321.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Magdalenka, poslala video s kubanskou hudbou a zostrihom foto a video... krasne
    https://www.youtube.com/watch?v=ZSGIwOToa70&feature=youtu.be

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmm, tak to máš krásný vzpomínky na Kubu, my jsme o ní letos přemýšleli, hlavně kvůli tomu, že je poprvé otevřená i pro Amíky :-) Problém je, že ještě nejsou přímý lety z NYC do Havany a s mini chlapíkem se nám nechce táhnout zbytečně daleko...takže až tam pojedem my, tak už to bude zkažený :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D bude to už zrejme iné, je to škoda. Kuba je inak nádherná. Úplne iný život, ľudia, čas sa tam zastavil. Fotky a návšteva sú krásne, ale žiť si tam neviem predstaviť. Tak držím palce aby vám to vyšlo čím skôr

      Odstrániť