utorok 21. júla 2015

Jojobové zábaly pre všetky typy vlasov


Nie, neokakal ma dinosaurus ani som nespadla do blata. To je predsa ílová maska priatelia!!
Na "no poo" metóde frčím takmer 1 rok a prinieslo mi to blahodárne výsledky s mojou problémovou pokožkou na hlave a často sa mastiacimi vlasmi.


Skvelý článok na toto témat napísala Judita z Kosmetikahrou, ktorý si môžete prečítať tu, a rozhodne ho doporučujem prečítať všetkým, ktorí skúsili už možné aj nemožné no ich vlasy sa často mastia, sú príliš suché, pokožka hlavy ich svrbí až páli.

Presne toto mňa prinútilo k radikálnej zmene vysadiť akékoľvek šampóny. Priznám sa, do tej doby som neverila, že je to možné, veď vlasy sa musia pravidelne umývať, no nie?

Moja pokožka už nedokázala znášať ten neskutočný útok odpornej, ťažkej chémie pre ktorú nie je naše telo stavané. Komerčné šampóny majú silné odmasťujúce prípravky, ktoré zotrú z našej pokožky všetky užitočné olejíčky, ktoré našu vlasovú kožu chránia, čistia a vlasové korienky vyživujú. Na koniec máme neustále mastné vlasty, pretože čím viac ich odmasťujeme, tým viac olejíčkov naša pokožka pre našu ochranu vytvára. Úplne si tak narušíme prirodzenú rovnováhu a je z toho zmätok, z ktorého má osoh jedine výrobca šampónov, nemyslíte?

V článku od Kosmetikahrou ste sa už dočítali, ako môžeme také komerčné šampóny nahradiť a teraz si zosumarizujeme aj pár výživných receptov na tie naše vlásky krásky

*
Pre nákup kvalitných ingrediencií doporučujem e-shop Kosmetikahrou
Recept pre vlasy olejové/mastné

Ingrediencie - môžete si zvoliť polovičnú dávku

Keď hovoríme o esenciálnych olejoch (EO), myslíme 100% čisté prírodné produkty, ktoré ako jediné majú terapeutické účinky. Syntetické vône - vonné oleje- alebo mixované vône sa k terapii nehodia a nikdy ich takto nepoužívame

Značky kvalitných a čistých esenciálnych olejov, ktoré môžem z vlastnej skúsenosti doporučiť
Florihana
Oshadhi
Aroma zone


Silica Eucalyptus globulus 20 kvapiek
Silica Rozmarín cineole 20 kvapiek
Silica Citrón 20 kvapiek (môžeme nahradiť citrónovou šťavou)

Ingrediencie zmiešame, pred nanesením, si pokožku hlavy premasírujeme a následne už len jemne vmasírujeme zmes do vlasov, hlavne ku korienkom po celej hlave. Zabalíme do uteráka a necháme pôsobiť cez noc. 


Recept pre vlasy suché

Ingrediencie 

Jojobový olej 2 polievkové lyžice
1 žĺtok z vajíčka
Silica Rozmarín cineole 3 kvapky
Silica Ylang Ylang 3 kvapky
1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Všetko zmiešame, nanesieme na suché vlasy, zabalíme do alobalu a necháme pôsobiť aspoň 1 hodinu.


Recept pre všetky typy vlasov

Ingrediencie

Olivový olej 200ml / môžeme nahradiť Ricínovým olejom 100ml 
Silica Tea Tree 20 kvapiek
Silica Levandula pravá 20 kvapiek
Santalové drevo 20 kvapiek

Všetky ingrediencie zmiešame, nanesieme na suché vlasy a necháme pôsobiť aspon 1 hodinu zabalené alobalom a uterákom. 

Máte aj vy svoje vychytávky na vlásky či radi by ste zdielali Váš prechod od šampónov k no poo metóde? Určite mi neváhajte napísať do komentov.

Zdravej hrive Zdar!




6 komentárov:

  1. Mám dotaz, když tam napatlu ten olej, tak to jak ráno umýváš?
    Jinak já no poo zatím s tou sodou uplne nezkousela,ale jablecny ocet misto koncicioneru to je bomba.. pak jsem zkousela umyvat si vlasy i obyc glycerinovym mydlem, pak samozrejme musis oplachnout octem kvuli srovnani ph, to bylo tez super, pak jsem si umyvala marockym jilem, no a to byla velka parada....:-) vypadala jsem jak ty na fotce z uvodu clanku, jako po vysuseni vlasy uplne suprovni, objem jako blazen, pevne hladke, jedina smula byla že elektrizovaly tak ze jsem vypadala jak po zasahu elektrickym proudem:-)))) ale asi to bylo tim ze jsem vlasy susila fenem, ale bylo to v zime a zrovna nebyl cas cekat nez mi háro uschne:-) takze to mozna zkusim ted a vyuziju veder a necham vlasy uschnout normalne...mam i koupenou neutralni henu na masku na vlasy ale ted s prckem se mi nejak nedostava casu to testovat...no a ty děláš to no poo jak? s tou sodou? díky opět za luxusní článek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že aj po umytí su vlasy od oleja mastnejšie, ale tak beriem to proste ako výživnú kúru.. :D ....zbaviť sa mastnoty o kus viac môže napríklad odvar žihlavový, octová voda, alebo také tie prírodné šampúchy, kocky na umývanie vlasov. Ja to robím väčšinou keď viem, že nemáme nič moc v pláne a mať chvíľu olejovejšie vlasy nebude vadiť... a po ďalšom umytí sú už skvelé.

      Inak tá sóda bikarbóna na koniec nie je úplne vhodná na no poo metódu, pretože vlas po dlhšom umývaní zničí. Lepšia je žiná múka - osobne som ju ešte neskúšala no z doporučení si to chvália a ja používam tiež tie íly a s tým som veľmi spokojná ♥

      Vlasy sa teraz začnú mastiť až tak ku koncu týždňa aj to nie je mastnota ale také že citiš, že už umyť, pokožka sa zrovnala a už nemám lupiny, ani sa neolupuje, nepáli ani nesvrbí, vlasy mi začali hustnúť už asi po dvoch mesiacoch, cítila som to hlavne keď boli mokré, zrazu boli tak ťažké! A začali aj rýchlejšie rásť!!

      Nech to znie akokoľvek vtipne...fakt, u mňa jedno z najlepších rozhodnutí v živote hodiť šampóny do koša!

      Odstrániť
  2. Jo tak ta soda to vim ze na vlasy to není super,zkoušela jsem jen jednou a nijak me to neuchvatilo.ty jíly jsou paráda a ted jsem si koupila na trvorivysvet.cz hmotu na výrobu tuhého šamponu,taxe ken dokopat to roztavit a nacházet do toho nějaké ty oleje a eo a bude šampon jako lusk ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani fiha to nepoznam tu hmotu, potom sa pochval, vyfot a dame na blog :)

      Odstrániť
  3. Já co jsem přestala používat šampony se silikony a parabeny tak po čase bylo znát ze jsou takové zdravější,hlavně na to ze mám vlasy po ramena,tak bez cenu mi schnou asi 2 hodiny,netrepi se mi konce jak dřív prostě super.pak jsem přešla na jíly a tuhy šampon občas a paráda,případně si micham jíl do samponoveho základu...

    OdpovedaťOdstrániť