štvrtok 30. júla 2015

Čím nahradiť bežné čistiace prostriedky, podľa WWF

Zdroj fotky KLIK TU

Podľa správy z roku 2014, ktorú nezisková organizácia WWF vytvorila, je dopyt ľudstva na planéte viac než 50% vyšší ako to, čo príroda dokáže vytvoriť, obnoviť, reprodukovať, uživiť nás...

WWF je skratka z anglického World Wide Fund for Nature (Svetový fond na ochranu prírody) alebo  známy ako World Wildlife Fund (Svetový fond divočiny). Je to medzinárodná nezisková organizácia, podporujúca ochranu divokej prírody. Vo svojom logu majú symbol pandy veľkej, ako ohrozeného druhu. Ich hlavným cieľom je budovanie sveta, kde ľudia dokážu žiť v harmónii s prírodou.

Internetom teraz koluje ich kampaň "Just", ako ekologicky aj ekonomicky môžeme doma nahradiť chemické čistiace prostriedky, ktorých výroba je zaťažujúca pre naše životné prostredie a ich zloženie je vlastne absolútne nevhodné pre nás, či náš domov.





just.net.au tu nájdete spomínaný set krátkych videí s doporučením ako je možné nahradiť chemické čistiace prostriedky ekologickejšou cestou.
Keďže je to v angličtine preložila som Vám jednodlivé recepty a dúfam, že ich doma skutočne aj vyskúšate.

Zdroj fotky KLIK TU
"create a better tomorrow, today"
(vytvor lepší zajtrajšok už dnes), tak by sa dalo voľne preložiť motivujúce logo, sprevádzajúce kampaň "Just"
Podľa správy z roku 2014, ktorú nezisková organizácia WWF vytvorila, je dopyt ľudstva na planéte viac než 50% vyšší ako to, čo príroda dokáže vytvoriť, obnoviť, reprodukovať, uživiť nás...

WWF sa zaviazala k vytvoreniu sveta, v ktorom žije ľudská rasa v harmónií s prírodou.
Súčasťou je hľadanie riešení pre každého jednotlivca, a ako môže každý z nás znížiť ekologickú záťaž tak, aby sme mohli všetci zachrániť vzácne prírodné zdroje a znížiť náš dopad na planétu.

Kampaň "Just" je jedným z mnohých krokov, ktoré môže vo svojom živote aplikovať každý z nás a stať sa tak súčasťou riešenia!


Zdroj fotky KLIK TU
Recepty preložené z originálov krátkych videí, ktoré nájdete na stránkach http://just.net.au/
Návody sú veľmi jednoduché, nečakajte žiadnu alchémiu a zvládne ich každý! Slúžia hlavne ako motivácia ukázať ľuďom, že sú aj iné cesty ako sa postarať o čistý domov, či voňavé prádlo.
WWF sa snaží o priblíženie k bežným domácnostiam a zdielanie týchto drobných rád v každodennom živote s rodinou či známymi. 

Čistič vane - grapefruit
Grap rozkrojíme na pol, na vrch posypeme trochou soli. Vaňu môžeme začať takto čistiť, pri čom grapefruit jemne ždímame. Opláchneme vodou a je hotovo.

Čistič skla - citróny
Prekrojíme citrón na pol, odšťavíme ho. Šťavu z citróna zmiešame s vodou a môžeme čistiť sklo.

Starostlivosť o pleť (kúpeľ) - ovesné vločky a mlieko
Do teplého kúpeľa pridáme hrnček mlieka, dva hrnčeky ovesných vločiek a jednu polievkovú lyžicu medu. Už sa len vyzlečte, vlezte do kúpeľa a relaxujte aspoň 10 - 20 minút.

Ústna voda - škorica
Vložíme aspoň 5 kusov škorice do vrelej vody a povaríme 5-10minút. Necháme vychladnúť a ústna voda je hotová. Stačí sa napiť, v puse podržať aspoň 60 sekúnd a vypláchnuť.

Repelent proti hmyzu - pomarančová kôra
Ošúpeme pomaranč a potrieme sa pomarančovou kôrou

Čistič WC - sóda bikarbóna a ocot
Zmiešame hrnček sódy bikarbóny a octu a môžeme nastriekať na toaletu a vičisťiť.

Zvýrazňovač vône pri praní - sóda bikarbóna a bazalka
Pripravíme si hrnček sódy bikarbóny a pár listov bazalky, premiešame a necháme odstáť aspoň dva týždne. Bazalku vyberieme a sódu bikarbónu pridáme do prania. 

Pomoc pri drobnom popálení - med
Nanesieme med na malú popáleninu a poďakujeme včielkam

Leštič topánok - banán
Ošúpeme banán a šupkou prejdeme po topánkach. Vyleštíme handričkou

Úľava pri spálení od slnka - uhorka
Nakrájame uhorku na malé koliečka. Poukladáme uhorkové koliečka na spálené miesta, necháme pôsobiť a relaxujeme.

Leštič nábytku - citrónová šťava a olivový olej
Hrnček citrónovej šťavy a olivového oleja zmiešame. Zmes nanesieme na kúsok nábytku a ďalej už len doleštíme suchou handričkou.

Leštidlo na kov - múka, soľ a ocot
Zmiešajte múku, ocot a soľ do konzistencie pasty. Pastu nanesieme na kov a jemne šudrujeme, očistíme ešte suchou handričkou a je hotovo.
*

Priatelia, je na čase uvedomiť si, aký vplyv majú naše každodenné rozhodnutia na našu planétu. Neinformovanosť už nie je výhovorkou ale voľbou, a tak sa zapojte  do zmeny a pridajte sa na stranu riešenia problému, ktorý si spôsobujeme my sami našim nadbytočným konzumizmom!

Zdieľajte tieto videá a príspevok s Vašimi priateľmi a podeľte sa o vlastné recepty motivujúce k zmene.

Ako hovorí staré indiánske rčení

"Až keď bude posledný strom vysekán,
posledná ryba ulovená,
posledná rieka otrávená,
pochopíme, že peniaze jesť nemôžeme"

S rešpektom a láskou k prírode, našej spoločnej matke živiteľke.



Zdroje
just.net.au
the spudd.com
campaignbrief.com
wikipedia
referaty.atlas.sk




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára