piatok 28. augusta 2015

Ako šijú profíci


Splnila som si ďalší sen! Mala som možnosť navštíviť miesta, kde sa vyrába textil a vidieť aká je skutočná atmosféra u profíkov. Tak ak ste zvedaví, nakuknite spolu so mnou, samozrejme že som vám to vyfotilaaaa 

S mojim domácim, pohodovým šitím sa to nedá zrovnať...mašinka s bielo rúžovým dekorom, ktorá trasie celý stôl pri plnom výkone. Toto boli skutočné, profesionálne mašiny! Vlastne ako šijacie stroje ani nevyzerali.


Každá mašinka má svoju úlohu a jeden výrobok tak koluje od jednej krejčovej k druhej. Kým sa výrobok dostane do finálnej podoby ako ho vidíme v obchode, prejde veľa rukami a nacestuje sa tam a späť.



Mašinky síce možno vyzerajú o kus neatraktívnejšie ako tá moja domáca (po tejto návšteve mám pocit, že už len hračkárska haha), ale sú veľmi drahé, spoľahlivé a nesmierne výkonné.


Bola tam taká zvláštna vôňa, nie nepríjemná, len iná. Nepracovalo sa a tak prevládal pokoj a ticho. Inak je to tam takmer k nevydržaniu, mašiny rinčia celý deň. 


Pri práci počuvajú krejčové muziku a dohliada na nich s láskou Saint Antonio, majú aj posvätenú vodičku z Fátimy, čo je posvätné miesto, kde sa zjavila trom malým ďeťom-pastierom, postava anjela a zverila im tri svetové tajomstvá. Dve z nich sa už vyplnili a to tretie sa udržiava pred ľudstvom v tajnosti.
Asi to nebude nič príjemné...




Niekomu to príde asi ako nie veľmi vzrušujúci výlet, nemôžem si pomôcť ale milujem retro. Na tejto dielničke bolo retro všetko. Je to jedna z vecí ktoré na Portugalsku tak veľmi obdivujem, ten čas ktorý už síce dávno pretiekol, je stále vo vzduchu cítiť. Ľudia ostávajú taký ľudoví, svojský, chránia svoje zvyklosti a tradície, aj tú prácu si robia ako pred tými 30. rokmi.  Je to veľmi príjemná zmena z moderného a rýchlo pulzujúceho veľkomesta, odfúknuť si, spomaliť a proste...byť...


Tu vyrábajú našívky. Začne to náčrtom, nastavením programu v počítači pre vytvorenie filmu, založením materiálu, nastavením nití... a pak to už fachčí.






A jeden z krásnych produktov je napríklad aj táto  maznacia dečka, človek by ani nepovedal, koľko je za tým práce a času. Zrazu mi príde tá cena príliš nízka, veď to prešlo toľkými rukami, plánovaním, nastavením, orezaním, vyšívaním...
Taká je niekedy ručná práca, nedocenená za to všetko, čo vlastne obnáša.  


Páči sa Vám dečka? Noo, niečo chystám/e a možno Vám budem môcť už čo nevidieť portugalskú módu a ich kvalitnú prácu predstaviť aj na našom trhu. Čisté dizajny, kvalitné materiály a precízne odvedená práca, máte sa na čo tešiť













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára