sobota 25. júna 2016

Rodičovská skončila, a já nemám rada CVíčka


Zdroj blog compete.com

Rodičovská skončila. Je čas vrátiť sa do práce. No počkať, to znie zavádzajúco, veď za posledné tri roky som pracovala viac, než tých 7 pred tým. Dovolenka to teda rozhodne nebola, ale koho zaujíma moje nočné samo-štúdium "ako vychovávať, odplienkovať, či ušiť nohavice".



CV, CV, CV...všade pýtajú to chladné CVíčko. Naozaj to dokáže povedať, kto som, čo dokážem, ako budú moje schopnosti, a vedomosti prospešné pre danú pozíciu, a firmu?
CVíčko, len naviaže na to, kde som bola pred nástupom na materskú, čo ale so všetkým čo sa stalo potom...

Zdá sa mi, že tá, ktorou som bola pred 3 rokmi, má už tak málo spoločného s dnešnou "ja"

A čo chcem vlastne ja? Chcem sa vrátiť k druhu práci, ktorú som robila pred tým, alebo to cítim inak? A môžem si vôbec dovoliť počúvať, a dať priestor mojim pocitom?
Môžem si dovoliť, skúsiť to úplne inak? Skúsiť hľadať prácu, z ktorej budem mať radosť?
Dokážem byť  ešte prospešná zamestnankyňa, po toľkých rokoch v hlavnej úlohe matky?

Toľko otázok mi letí hlavou, a správne odpovede nepoznám.


Ako rodič som sa naučila naozaj mnohému, ale ako to teraz všetko, alebo aspoň časť z toho využiť?
Zmenila som sa ako človek, vidím inak svet, naše rozhodnutia, a ak niečo nepodporujem v mojom osobnom živote, môžem zavrieť oči pri pracovnej príležitosti, pretože bude dobre zaplatená?

Od práce už očakávam viac, než len finančnú odmenu na konci mesiaca.

Chcem, aby moja práca mala presah...aby bola prospešná mne, aj vyššiemu zámeru.
Mala by mi dávať zmysel, zapadať do môjho životného štýlu, aby mi učením, bolo zároveň praxou.

Naučiť sa dá všetko. Určite, pre firmu je jednoduchšie nájsť už vyškoleného excel júzera atď. Ale ak chcú do zamestnanca investovať, a vyškolenie sa im malo vrátiť,  mali by hľadať záujemcov, ktorí veria, a žijú tým, s čím firma pracuje. Takýto ľudia sa rýchlejšie učia, sú verní zamestnanci, a prácu berú osobne.

Preto sa zameriavam na malé, české "revolucionárne" spoločnosti. Majú našu mentalitu, ľudskejší prístup, a menší kolektív.


A tak hľadám, a píšem bez CV...

Prečo bez CV?
Pretože 7 rokov komfortnej práce v office, nevypovedá o tom, kým som dnes, čo dokážem, aké sú moje silné, a slabé stránky, a čo som ochotná spoločnosti obetovať.
Vtedy som bola slobodná duša, bez záväzkov. Tráviť nadčasy v práci bolo vlastne super, v kolektíve priateľov, sme si potom zbehli na pivko, a neskorý príchod o polnoci, bol len dôkazom, dobre stráveného dňa.

Dnes som ale matka, a manželka. Mám rodinu, a mne sa tým zmenil aj životný štýl, a priority.


Je pre mňa dôležité prezentovať sa tak, aká skutočne som, ako to vidím, a cítim. Myslím, že je to viac fér aj voči budúcemu zamestnávateľovi, ktorý bude vedieť, čo od vás môže očakávať, alebo sa vopred dohodnúť napr. na spomínaných nadčasoch.

Žiadne falošné sľuby, ani zavádzanie.


 Verím v individualitu každého z nás. Nechcem, aby to, čo ma odlišovalo od ostatných bolo len moje CVíčko. Mala by som to byť ja samotná, môj potenciál, pracovitosť, dôslednosť, alebo profesionalita. V práci budem opäť tráviť 8 hodín zo svojho dňa, a bolo by skvelé, keby som do nej mohla vložiť všetko.


Zaujímalo by ma, ako to prežívajú aj ostatné ženy-matky, ktoré sa majú buď vrátiť do práce, alebo hľadajú novú, po ukončení rodičovskej.

Môžete mi písať na mail gahmgahm007@gmail.com
Alebo sem do komentárov
Budem sa tešiť
Ahojte
BB














4 komentáre:

  1. Naprosto tě chápu a rozumím tomu jak to máš. Mě ještě alespoň dva roky doma čekají a už bych se vrátila do práce. Mám pocit, že mi měkne mozek:-( Sice sosám nové poznatky (výchova, teda vlastně Nevýchova, TCM, výroba "všeho" doma...atd). Já už před mateřskou pracovala tam, kde peníze nebyli na prvním místě, ale popravdě si nedovedu představit, že bych dělala něco jiného než fyzioterapeuta, asi jsem se pro to narodila. Necítím to jen já, ale i zpětná vazba od bývalých pacientů mě vždycky potěší:-) Koho by nepotěšilo, když ti řekne...Jsi dobrá v tom, co děláš:-))Nechci se tu nijak chvástat, ale cítím že už i přes tu výrobu kosmetiky doma už chytám jiný směr. Láká mě TCM, ale na to nemám finance:-( ale to neznamená že se nebudu dál samovzdělávat v tom co mě zajímá a kam mě to táhne:-) K tomu CV. Já bych raději též místo CV dala pohovor. Za CV není člověk, ale je to jen neosobní kus papíru:-( Přeju hodně štěstí do budoucna :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Jani, krásne sa to číta. Vôbec neznieš ako chvástal, naopak, myslím, že je celkom výnimočné, keď si človek dokáže priznať, že mu niečo ide, a naozaj sa v tom cíti dobre. Čoho skratka je TCM, prosím ťa?
      A presne, nabádom priamo k pohovoru. Sama mám najradšej vždy osobné stretnutia, kde sa človek skutočne môže prezentovať taký, aký je, a nacítiť vzájomné energie. A ešte, ak k tomu nebudú strojené otázky "kde sa vidíte za 5 let", a podobné bláboly...tak supr! :D

      Odstrániť
    2. TCM je tradiční čínská medicína. Už teď je do toho zamotávám skrz jídlo (kvůli Tomáškově alergii) Jejich stravovací systém je naprostá bomba, jsme v začátcích, zatím jedeme jen tepelné účinky potravin, ale časem bych se chtěla propracovat až k vaření podle 5 elementů:-) Plány hezké, otázka jak půjdou v reálu. A strašně bych chtěla zmáknout ten šicí stroj:-) na ruční práce jsem nešika, ale chci si dokázat že zas až taková ne:-) No tak uvidíme jak mi to půjde:-)) Přeju štěstí:-)

      Odstrániť
    3. ďakujem,už v tom mám jasno. :) šitie je moja láska, každá drobnosť, ktorú dokážem vytvoriť, hoc od dokonalosti, a precízneho spracovania má ďaleko, mi stále robí radosť. Určite doporučujem, choď do toho! Taky držím moc palce, Bea

      Odstrániť