utorok 19. júla 2016

Zero Waste workshop s Martinou Kročilovou & the Best of ZeroWaste rules


loveyourhome.cz

Martina Kročilová, je myslím najznámejšia Zero Wasterka v Českej republike, ktorá šíri osvetu, vedie vlastný blog pod názvom LoveYourHome, venuje sa "Home managementu" alebo zorganizovaniu domova,  a je autorkou E-booku
"7 kroku, jak začít s organizováním vašeho domova", ktorý si môžete na jej stránkach stiahnuť zdarma.
Zatiaľ prevažne v Prahe osobne vedie workshopy "Jak si zorganizovať domácnosť" alebo "ZeroWaste domácnost od A do Z", a ja viem, že sa chystá aj na workshop v Zlíne!

Čo sme sa dozvedeli na workshope, a pár pikošiek zo zákulisia, sa môžete dočítať v príspevku.


Martine som napísala pred pár týždňami s prosbou "potrebujem pomoc v domácnosti"...neustále sa nám váľajú na zemi hračky, neidentifikovateľné objekty ležia na nočných stolíkoch, komode pri vchodových dverách, a periem snáď každý druhý deň.

DOSŤ!
Náš život sa nebude krútiť okolo vecí! Ich nekonečného upratovania, hľadania toho správneho úložného miesta (pre tie zbytočnosti), hromadenia odpadu, a nevyužitých vecí, ktoré sa
"raz predsa určite zídu..."

Zero Waste nie je len o redukovaní produkcie odpadu v domácnosti, a živote. Je o usporiadaní našich životov samotných, domácnosti, plánovaní, a premýšľaní pri nákupoch, a spotrebách. A nezabudnite (vy rodičia), čo je pre nás trnitá, a neľahká cesta k zmene, bude pre naše deti prirodzený životný štýl, s ohľadom na životné prostredie. To proste stojí za to!


"ZeroWaste domácnost od A do Z"


Martina je mladá slečna, pre ktorú je ZeroWaste/Minimalizmus skrátka Lifestyle. Na jej workshopoch nečakajte žiadne odrecitované poučky, chladný prístup bez emócie, ale reálne rady zo života, ako sa dá zaviesť Zero Waste v našich životoch a domovoch.

Kurz bol interaktívny, uvoľnený, a bez ohľadu či ste začiatočník, alebo pokročilý, na svoje si prišiel každý. Prešli sme všetky témy, do ktorých Zero Waste zasahuje, a pár z mojich poznámok s vami zdieľam.

Co je to Zero Waste?

Zero Waste je úžasný životní styl, ve kterém se snažíte minimalizovat co nejvíce odpadu, který tvoříte a zanecháváte na této planetě. Nejde o to, dosáhnout 100% nuly, ale každý malý krok, který povede k udržitelnému životu, se počítá.
                                            M.Kročilová LoveYourHome

loveyourhome.cz

Zameraj sa na jednu zmenu, a po osvojení pridaj ďalšiu.

Väčšina domácností, má už svoje zabehnuté zlo/zvyky, a pri prechode na ZeroWaste, to chce opravdu začať postupne. Nehovorím teraz o vymenení špongie, saponátov, alebo zubného kartáčika.

Mám na mysli premýšľanie, plánovanie, a vedomé konanie.

Hlavne o tom, totiž tento lifestyle je.
Pred nákupom si premyslieť čo potrebujete dokúpiť, zabaliť dostatok potrebných látkových pytlíčkov, nádob, plát na vajíčka  a naplánovať trasu obchodov, kde budete nakupovať. Nakupovať vedome - vyhýbať sa plastovým baleniam, jednorázovým taškám, sáčkom, a veciam, ktoré vlastne vôbec nepotrebujem. Na rodinný výlet pribaliť fľašu a látkové kapesníčky- nebudete musieť kupovať Petky, a vytvárať ďalší odpad jednorázovými servítkami a tak ďalej. 

loveyourhome.cz

Môže sa to zdať náročné...takto...premýšľať. Jasné, veď dnes je ľudstvo vedené k absolútnej pohodlnosti, a lenosti. Najlepšie aby malo všetko čo najviac zjednodušené, a ešte lepšie, keby aj prestalo premýšľať!

Aké má však toto pohodlné konanie dopady na nás a našu planétu?
Naše mesto?
Len preto, že to nevidíme, neznamená, že to neexistuje.

Odpadová skládka Praha Ďáblice z dablice.cz

Sleduj, čo končí v tvojom odpadkovom koši

Neznamená to hrabať sa v ňom denne. Ale vďaka Martine už viem, že takmer všetko sa  dá nahradiť niečím, čo sa dokáže biologicky rozložiť, recyklovať, kompostovať alebo úplne vylúčiť z domácnosti. Odpad v domovoch sa môže meniť aj podľa ročných sezón, či životných etáp.
Martina si do svojej "odpadkovej skleničky" odkladá napríklad - účtenky, či pláty od liekov.

Viac skvelých tipov čo s odpadkami si prečítate tu klik


Mne osobne veľmi pomáha 5 základných pravidiel Zero Wastu

Refuse - Odmietni

Zlaté pravidlo sme začali u nás doma uplatňovať snáď ako prvé, a s radosťou. Prečo vlastne kupujeme toľko zbytočných vecí, ktoré vôbec nepotrebujeme? Plná skriňa oblečenia, ale stále nariekam, že nemám čo na seba. Dve vrecia hračiek, ale to dieťa ich len rozhádže po celom byte, ani sa s nimi nehrá. Schránka preplnená letákmi, alebo každý nákup do plastovej tašky? Stačí povedať - NIE.

Reduce - Zredukuj

Obsah šatníka, domáceho vybavenia, plastových produktov, nakupovania, spotreby, čistiacich prostriedkov do domácnosti atď.
My sme napríklad bohužiaľ celkom často vyhadzovali zbytky jedla, alebo zhnité ovocie, zeleninu. Nakupovali sme viac, než sme skonzumovali. Niekedy sú to tie najbanálnejšie základy, ktorými môžeme ovplyvniť, nielen prebytočný konzumizmus, ale aj finančný rozpočet.
Dnes kupujeme menej, žiadne jedlo už v odpadkoch nekončí. Nekupujeme polotovary, čím redukujeme aj plastové obaly, a na celú domácnosť stačí Castilské mydlo, (využijete ako sprchový gel, mydlo na ruky, čistiaci saponát na riad aj podlahu- doporučujem kupovať cez eBay/amazon vo veľkých baleniach).

Reuse- Znovu- použi

Poháre od zaváranín, niektorých ovocných štiav, z kozmetiky, staré oblečenie, nábytok, krabice...
Pár mojich nápadov, nájdete klik tu

Recycle - Recykluj

Recyklácia, sa môže rovnať predošlému pravidlu.
A samozrejme recyklujeme odpad, po nás alebo deťoch posúvame/vymieňame oblečenie, bicykle atď. Ja mám rada aj barter (výmena), ktorý sa na workshope tiež spomenul. Niekedy zistíte, že čo je pre vás nepotrebným odpadom, je pre druhého zlatom. Pri nákupoch nábytku, športových zariadení skúste pozrieť najprv na bazároch, susedskej burze, a do komentu nám doporučte Vaše obľúbené stránky, kde sa dá nájsť poklad.

Rot - Kompostuj

Ak bývate v byte, a priestory pre kompostér nie sú zrovna ideálne, skúste vyhľadať vo vašom okolí komunitné komposty, alebo sa opýtajte suseda s domom, či by ste svoj kompost mohli zvážať jemu.
A ako na to? Martina doporučuje napríklad uložiť do mrazničky krabicu, do ktorej priebežne hádžete kompostovateľný odpad. Po naplnení ju skrátka odnesiete na to správne miesto.


Priznávam, na workshope sa toho dozviete ešte oveľa viac, ale nemala by som prezrádzať všetko. :)

Určite ho doporučujem, a vôbec sa netreba báť, ak nie ste ZeroWaster, alebo to ani neplánujete.
Dozviete sa totiž užitočné rady a vychytávky, ktoré si do života nenútene, a radi implementujete, pretože sú skrátka praktickejšie, a skutočne vám zjednodušia život.


Zaujímavé info na záver


Kde nakupovať

potraviny/kozmetika bezobalu.org
                            pytlici.cz
                                na-ovoce.cz
                               countrylife.cz
                                laformaggeria.cz
                                                                        kosmetikahrou.cz - ak im napíšete, že si na ingrediencie prinesiete vlastné nádobky, holky vám radi vyhovejú
                                                                            květenaobchod.cz - pár ingrediencií do kozmetiky/bez obalu
prirodzená antikoncepcia naturcomp.cz


weby k čítaniu

Skvelé recenzie na prírodnú kozmetiku


Farmárske trhy a tržnice vo vašom okolí
Stáčaný olivový olej hľadajte v řeckých specialitách
Zmrzku do krabičky by sa vám mohlo podariť "prepašovať", stačí ak sa naberačka krabičky nedotkne, a hygienické paragrafy tak ostanú nepoškvrnené.

V mobile by nemala chýbať appka Bulk a nově i na-ovoce

Dobré počteníčko je i Manifest disfrutalismu


Nezabudnite do komentárov zdieľať obchody vo Vašom okolí, kde sa dá bez obalovo nakupovať, obľúbené tipy a triky pre minimalistický život.

Budeme sa veeeeľmi tešiť
Bea za celý team ZW!
Čau



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára