sobota 15. októbra 2016

Mydlo s Himalajskou soľou




Himalajska soľ má u nás čestné miesto v kuchyni aj kozmetike.
Rada si s ňou spravím aspoň 1x do mesiaca peeling.
  Rozdrvím ju na prášok, zalejem pár kvapkami rastlinného oleja (olivový, mandlový, marhuľový...) a masírujm pleť. Peeling zbaví pokožku nečistôt, mastnoty a odumretých buniek. Rastlinný olej môže vďaka tomu hneď krásne preniknúť do pokožky a hĺbkovo ju vyživyť. Zmyjem vodou a pleť ostáva nádherne prečistená a vláčna.
Prírodný peeling sa rozpustí a nezanecháva v prírode žiadnu negatívnu ekologickú stopu na rozdiel od peelingov chemických!


V mydle je himalajska soľ vhodná pre starostlivosť o problémovú pleť so sklonami k mastnote a akné. Mydlo je vhodné používať aj na tvár. Skladá sa z masiel, soli a rúžového ílu.

Akú soľ použiť?

Dočítala som sa, že soľ z mŕtveho mora je jedna z najbohatších na minerály (pomáha pri ekzematickej pleti, veľmi suchej, pálivej, bolestivej, akné-stačí do kúpeľa pridať 1-2 lyžice a môžem odporučiť pri ekzematických deťoch, máme na to dobré odozvy) a epsomová soľvysoký podiel magnézia. Je preto sa lepšie týmto dvom pri výrobe mydiel vyhýbať a to z dôvodu, že na seba môžu naväzovať vlhkosť z okolia a mydlo bude "mliazgavé a upotené".

A naopak sa doporučuje siahnuť práve po Himalájskej a morskej soli, ktoré boli v tomto recepte aj mojou voľbou. Veľkosť zrniečok záleží od vás, čo vám je príjemné. Väčšie zrnká môžete pomlieť a následne zapracovať do stopy.



Ingrediencie

Destilovaná voda     130g
NaOH                60g

Kokosový olej rafinovaný      200g
Bambucké maslo rafinované   100g
Kakaové maslo    50g

Himalájska soľ
Morská soľ
Rúžový íľ
(neuvádzam váhu-každý podľa svojich preferencií)


Hydroxid postupne pridávam do destilovanej vody, miešam a nechám kým teplota klesne na cca 30-40C

Vo vodnej lázni roztopím kokosový olej, bambucké a kakaové maslá.
Pri zhruba rovnakej teplote masiel a hydroxidu, začnem hydroxid už rozpustený v destilovanej vody pomaly vlievať za stáleho miešania do olejov. Reakcia bude vidieť hneď.
Ručným mixérom striedavo mixnem a opäť len jemne miešam až kým vznikne stopa.
Ako prvé do stopy pridávam rúžový íľ, ktorý ešte mixnem aby si krásne prepojil s celou zmesou a rovnomerne ju zafarbil. Prihodím už len soli, pridám vôňu a naberiem do foriem.
Nechám odstáť deň a prekladám na mriežku, kde budú zrieť ďalšie 4 týždne.

NaOH sa z mydiel vyparí a ostávajú v ňom výživné maslá a minerálne látky, ako aj glycerín, ktorý saponofikáciou v mydle prirodzene vzniká a ostáva.

Linky k návodom a bezpečnosti pri práci s NaOH nájdete tu klik



Takže v skratke asi takto a budem rada keď sa aj vy podelíte o váš obľúbený recept.
Majte sa zatiaľ krásne
Bea



Použité zdroje




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára