nedeľa 6. novembra 2016

...než začneš blogovať




Poviem vám úprimne, som na slovo "blogerka/bloger" trošku alergická!
Nemá totiž žiadnu hodnotu. Že je niekto bloger nevypovedá o ňom, jeho kvalitách či práci vôbec nič a to len preto, že dnes je "bloger" každý druhý.

Ja vlastne ani neviem, aký presne úžitok má bloger prinášať a aké emócie či obraz vzbudiť.



Za dobu čo píšem som zažila veľa "vzletov a pádov" ľudí, ktorí boli nadšení z môjho blogu, z toho čo vidia, ako to vyzerá, ako to píšem a že mám reakcie od neznámych sledovateľov, že aj takto dokážete ľudí inšpirovať....a tak sa rozhodli založiť si vlastný blog!

Najprv som ich povzbudzovala...ale dnes sa na to už pozerám inak.
Nie každý má totiž jasno v tom, čo blog obnáša a koľko je v skutočnosti za ním práce a tak ich rýchle nadšenie opadlo už pri pár mesiacoch postovania bez odozvy...


Ak premýšľate nad založením blogu, spísala som pár bodov, ktoré mne osobne prišli počas tejto cesty ako podstatné v uvedomení si toho, či to chcem robiť a prečo...

1. Prečo chcem písať blog

Prečo ťa myšlienka začať písať blog nadchla?
Veríš, že máš niečo výnimočné k zdielaniu, čo zaujme čitateľov?
Pútavo píšeš?
Chceš motivovať, inšpirovať?
Mal by to byť skôr tvoj online zápisník?
Alebo sa ti len páči ako to robia ostatný a ty to chceš proste tiež?
Za blogovaním je oveľa viac práce, než len spísaných pár slov a dobrých fotiek. Zahŕňa to znalosť webového serveru, na ktorom si blog plánuješ postaviť, oboznámenie sa s fotoshopom alebo jednoduchším programom na upravenie fotiek a grafický systém, kde si môžeš zostrojiť pútavý náhľad alebo medailónik.

2. O čom chcem písať

Často sa dočítaš, že to sa vykrištalizuje časom...uvidíš, čo ťa najviac baví, čo ti najviac pôjde atď. Čiastočne s tým súhlasím ale je potrebné mať základy na ktorých to chceš celé postaviť hneď na začiatku.
Blogy/Vlogy, ktoré momentálne vznikajú len na tom, aby dostávali produkty zdarma na ktoré robia recenzie nemajú budúcnosť. Je to neudržateľný koncept, ktorý rýchlo omrzí tvoriteľa aj čitateľov.

Častý fenomén u "násťročných"-rozumej veková hranica 13-18, je založenie blogu len na recenzie alebo zdielanie absolútne všetkého z ich osobného života. Časom sa vo väčšine prípadov títo blogeri rozhodnú zdielanie svojho súkromia obmedziť, pretože...už sú starší a majú viac rozumu...haha nie, sorry žartujem...aj keď čiastočne je to pravda.
Všetko, čo sa rozhodneme zdielať, je prístupné komukoľvek na internete!
To nemusí byť vždy na strane " jee budem mať viac obdivovateľov..." ale aj úchylákov, úplne cudzích ľudí, ktorým odhalíte o sebe všetko a vy neviete ani ich meno...
Pár blogerov má nemalé problémy s kyberšikanov a skutočne to nie je sranda.

Takže si dobre premyslieť, čo chcem aby o mne ľudia vedeli.


3. Koľko času som ochotná tomu dať


Skutočné blogovanie berie dosť veľkú porciu tvojho času!
Ak máš 15 rokov, tak ti to asi až tak nevadí a dáky ten produkt zdarma ťa poteší.
Ak si matka na materskej, je to príjemné rozptýlenie od povinností ale dieťatko ti nemusí dovoliť venovať sa blogu na 100%.
Ak si pracujúca a matka, je to skutočne na čas náročnejšie. Ak si všetko rada fotíš sama, vyrábaš, spracuješ...uvedomíš si, že blog, ktorý ti nič neprináša ale oberá ťa o toľko voľného času, ktorý by si mohla tráviť s rodinou, za to až tak moc nestojí...


4. Čo od toho očakávam?

Chcem nájsť ľudí na pokec, na spoločnej vlne alebo mám ciele stať sa známou top blogerkou?
Chcem spätnú väzbu od čitateľov alebo je to skôr pre rodinu a známych?
Mám nezastaviteľnú túhu zdielať najnovšie informácie zo sveta, môjho života alebo sa chcem stať marketingovým nástrojom?


Len za posledný rok sa z okruhu mojich priateľov o blogovanie s nadšením pokúsilo 6 ľudí!
Viete, koľko z nich v tom ostalo?
...0

Všetci to vzdali a ich blogy buď chabnú s 9. príspevkami alebo boli úplne zrušené.
Niektorí z nich, mali dobré nápady ale myslím, že sa nepostavili reálne k tomu, čo od toho vlastne očakávajú, ako dlho si dávajú na reakcie a posun blogu.

Než začneš písať blog ujasni si, či sa chceš stať komerčnou záležitosťou alebo to udržať "real".
Aj keď sa zdá, že ako náhle sa staneš prefláknutejším, marketingu sa nevyhneš...veď sú to peniaze (v konečnom dôsledku aspoň dáka pláca za všetku tvoju prácu).

Ale pozor, pretože to môže mať negatívny dopad na tvojich čitateľov.
Ak začneš ako nezávyslá pisateľka a v polke cesty bude tvoj blog plný recenzií na úžasné produkty, ľudia to vycítia a stratíš ich...


Blogovaním sa dá aj živiť ale je to skôr výnimka, než pravidlo.


Takže pred tým, než sa nadšene vrhneš do blogovania, ktoré za pár mesiacov skončíš, pretože sa ti nedostáva spätnej väzby vedz, že je to normálne. Chvíľu trvá než si nájdeš okruh čitateľov, či skôr oni teba. Umelé boostovanie stránky nemá zmysel a vždy by ti malo ísť o organických čitateľov, ktorých tvoj blog úprimne zaujíma, pretože len oni sa budú k tebe vracať a podporovať ťa.

Mojim cieľom pri blogu bolo vybudovať okruh ľudí s podobnými náhľadmi na život, zdravie, životný štýl a zdielanie. Sama nečítam ostatné blogy a fakt nechápem, ako môžu ľudia zabíjať čas čítaním life stylových blogov o tom, ako žije niekto iný... :D 
Ale od toho je tu toľko ľudí či už pisateľov či čitateľov a každý si nájde to svoje.


Takže choď do toho s rozvahou a rozumom alebo ostaň proste čitateľom, ktorý podporuje tých, ktorí to robia srdcom. 
BB


6 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Drahá pisatelko, obávám se, že ti má slova nebudou po vůli, ale myslím, že jsi trochu elitářská. A to není milé. Opravdu si myslíš, že je něco špatného na tom, že dnes může psát blog každý? Ráda bych citovala člověka, na jehož jméno si nevzpomenu, z knihy Druhý věk strojů. Říkal, že čím více nápadů, tím větší šance na to, že budou dobré. A dá se kvalita blogu posuzovat podle toho, jak dlouho u toho autor vydrží? Podle mne taky ne. Každý z nás má určité množství času, který je mu v životě dán k dispozici...a pokud někdo napíše pár dobrých článků a skončí, minimálně tím obohatil některé čtenáře a je to většinou lepší, než kdyby nikdy nepsal. Taky mi to připomělo případ http://batuzkarka-z-nutnosti.webnode.cz/ . Taky u toho nevydržela. Protože umřela.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Drahá philosoraptorka.
      Kvalitný bloger sa nepozná podla toho ako dlho píše ale kvality toho, o čom píše. Ku koncu príspevku odkazujem práve na to, že nemať hneď odozvy na články ešte neznamená, že treba s blogovaním prestať, ale naopak, je to prirodzený vývoj blogu, kde si čitatelia musia k svojmu pisatelovi skrátka nájsť cestu a to nie je zo dňa na deň.

      Ako uvádzam v príspevku, len z môjho okruhu to bolo za poslednú dobu 6 ľudí, ktorí sa do toho s húževnatosťou hodilo a na základe žiadnych reakcií s tým sekli. Pri tom aspoň dvaja z nich mali skutočne dobré články, ktoré dokázali človeku aj niečo dať a osobne si myslím, že to bola škoda nechať.

      Odstrániť
    2. ...celkovo článok nie je o tom, aby ľudia nepísali blogy, ale aby si uvedomili prečo ho chcú písať, koľko je za tým práce a že ich to reálne uberie o čas z ich osobného života-výmenou za čo? A dokázali si odpovedať sami, či im to za to stojí, pretože to, čo im celý ten projekt dá je ...(každého individuálne uspokojenie, nech už je to čokoľvek)

      Odstrániť