pondelok 14. decembra 2015

Domáce mydielka pre vlasy aj pleť / skvelé aj pre ekzematickú pleť

 
Netreba prejsť celým procesom výroby mydla, a predsa si vyrobíme mydielka, ktoré využijete pri kúpeli deťúreniec,do sprchy pre vás a aj ako šetrný tuhý šampón.


 V zime mám vlasovú pokožku vždy ešte citlivejšiu než zvyčajne a už to chcelo niečo extra šetrné.
Z načítaného materiálu, to najšetrnejšie mydlo je Olivové (v zložení teda bude mať 100% Olive oil), ale pozor, čisto olivové bez akýchkoľvek pridaných látok, takže vždy pozorne preštudujete zloženie. Niektorým ľuďom smrdí, no v tomto recepte sa to celkom prebilo Levanduľovou silicou.


Ingredience 

1ks 100% Olivové mydlo (100g na jeden hrnček horúceho výluhu)
za hrnček sušených byliniek podľa vašeho výberu (u mňa padol mesiačik)
2 polievkové lyžice oleja podľa vašich preferencií (u mňa padol kokosový)
Pár kvapiek Silice opäť podľa vašich preferencií (dala som Levandulovú, pretože mydielko bude využívané aj do kúpeľa pre miminko)
Strúhadlo na mydlo
Mysku na zmiešanie ingrediencií
Formičky na ľad


Hrnček byliniek si zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať.
Zatiaľ si nastrúhame mydlo.
Do nastrúhaného mydla pridáme stále teplý výluh (precedíme a zvyšné bylinky vyždímame), pridáme 2 polievkové lyžice oleja a jemne miešame. Mydlo sa začne topiť a všetky ingrediencie sa spoja.

 

  Konzistencia bude taká medová, ťahavá, krémová. Mydlo sa pekne rozpustí a keď je teplota okolo 30C pridáme aj naše vybrané Esenciálne oleje.


Zmes naložíme do formičiek a hodíme do mrazáku.


Necháme stuhnúť cez noc a druhý deň môžeme použiť!
No nie sú bombastické??


Keďže sú vyrobené z najčistejších ingrediencií, sú vhodné na citlivú pokožku, na detskú pokožku a pri výbere vyživujúcich olejov aj pre ekzematickú. Olivové mydlo sa veľmi doporučuje práve pri používaní ekzematickej a podráždenej pokožky.
Doporučenie olejov a masiel vhodných pre ekzematickú pleť nájdete v recepte Máslové kúpeľové kytičky
Tak ako so všetkým v prírodnej kozmetike, treba to vyskúšať, experimentovať a určite prídete na vašu ideálnu mix-parádu.

Aktualizácia 20.12.2015
V tomto pomere ingrediencií, treba mydielka držať v mrazáku alebo chladničke aby boli pevné. Ak ich chcete mať pevné aj mimo chladiace zariadenia, treba upraviť pomer mydlo vs. výluh. Buď pridáte viac mydla alebo uberiete výluh. Nevadí ak sa nastrúhané mydlo celé nerozpustí. Hmotu naberieme do formičiek, necháme stuhnúť a vo vodnom kúpeli sa potom rozpustí.


Mydielka sú skvelé aj pri cestovaní, stačí hodiť ráno do lavórika s teplou vodou, nechať rozpustiť a používať počas dňa na omývanie špinavej pusinky, zadočka (ak umyjeme zadoček už samozrejme nepoužívame na tvár atď.), krásny darček, či len tak pre potešenie kamarátke.

Ja sa už veľmi teším aké referencie mi naň zdelia kamarátky s miminkami, ktoré majú práve ekzematickú pleť, a za seba zatiaľ môžem povedať, že sa zdá byť super. Používam na umývanie vlasov a nedráždi, pekne umyje a vôňa levandule je skrátka krásny začiatok dňa.

Napíšte mi ako sa vám tento recept páči a vaše skúsenosti s prírodnou kozmetikou.
Teším sa veľmi už teraz
B

5 komentárov:

  1. super napad.....jen mi to zplesnivelo :-( a ubrala jsem vyluh i jsem pridala kakaove maslo, ale stejne nedrzelo tvar....nicmene nenecham se odradit, zkusim zase znovu :-) dekuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Lucille, jooo treba je drzat v chladnicke alebo mrazaku! Vsetko co ma vodu a nema konzervant sa skazi. Drzim palce a skusaj dalej

      Odstrániť
  2. Džízis Beuš, já bych je asi snědla :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý nápad, zkusím, ale s nějakou úpravou, aby teda neplesňivělo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite, budu pak rada ak vylepšeny recept zazdilite :)

      Odstrániť